Hobbiton – een dagje in LOTR heaven

Welcome to HobbitonWelkom in Hobbiton, ook wel gekend als The Shire, het bekendste dorp van Nieuw Zeeland!

Nu ja, het bekendste onder de fans van Lord of The Rings en The Hobbit ten minste 😉 Het stond alleszins op mijn to visit-lijstje en het heeft me niet teleurgesteld.

Deze vroegere set, nu omgetoverd tot een toeristenmagneet, wordt onderhouden door een heel team van tuinmannen (en –vrouwen) die ervoor moeten zorgen dat alles er tip top in orde blijft uitzien.

the Shire
The shire

Of toch in zover echte hobbits hun dorp zouden onderhouden en dat betekent dan ook dat je hier en daar de was aan de lijn ziet hangen en er elders rook uit de schoorsteen ziet komen.

hobbit terras

De locatie behoort nog steeds tot de landbouwers waar Peter Jackson ( de regisseur) het dorp de eerste keer heeft opgebouwd voor de LOTR-trilogie (kun je je de huurprijs voorstellen?). Deze eerste set was samengesteld uit gemakkelijk afbreekbare materialen en iedereen die vóór The Hobbit aan de tour deelnam zag eigenlijk alleen maar de heuvels waar ze de Hobbit-huizen in gebouwd hadden (daar had ik geen geld voor betaald!). Gelukkig besloot Sir Peter Jackson in zijn alomvattende wijsheid om The Hobbit te verfilmen en heeft hij The Shire opnieuw uit de grond gestampt en deze keer uit meer degelijke materialen zodat de fans (mijzelf inbegrepen) iets hebben om naar te kijken als ze de set bezoeken.

De gidsen op deze trip waren enthousiast, vol met interessante weetjes en wisten precies aan te duiden welke scènes zich waar in het dorp afspeelden. Er is zeer veel werk gestoken in het opstellen van het Hobbit-dorp vooral als je bedenkt dat The Shire slechts 10 minuten in beeld komt tijdens de eerste Hobbit-film. Een voorbeeld van zo’n huzarenstukje is de boom boven Bilbo’s huis: dit is geen echte boom, maar een boomstronk waar plastieken bladeren aan werden genaaid, allemaal omdat de juiste soort boom, zoals vermeld in de boeken, niet aanwezig was in het dal.

Update, een kleine correctie: de eerste boom voor LOTR werd zoals hierboven vermeld gemaakt, maar de boom voor The Hobbit bestaat uit staal en siliconen.

bilbo's huis
De boom in kwestie

 

Baggins End- close-up van Bilbo’s huis

Nu, het is ook dat oog voor detail dat de verfilming van de serie zo’n succes heeft gemaakt 🙂 Maar wanneer je beseft hoeveel tijd en werk er gegaan is in deze set voor slechts enkele minuten in de film, wel daar wordt je eventjes stil van. Chapeau voor al die werknemers!

Ook de Green Dragon (de lokale pub in The Shire) werd nagebouwd en daar eindigt de tour dan ook, met een lekkere cider aangeboden door het huis en een muffin (Nieuw Zeeland heeft heerlijk gebak btw), een traktaat van Steph, mijn vriendin van de dag. Hopelijk kan ik haar terug trakteren wanneer ik naar Christchurch ga.

green dragon
The Green Dragon

 

cheers
Cheers, zoals ze dat zeggen in Nieuw Zeeland

Natuurlijk zou de trip niet volledig zijn zonder een stop in de souvenirwinkel. Ik heb mij kunnen beheersen en enkel een kaarthouder gekocht, maar je kon er ook een “elfcape” kopen voor 999 NZ$ (640 €) of Gandalf’s hoed voor 350 NZ$ (225 €) (ik vraag me af of ze er daar veel van verkopen?)

kaarthouder
De kaarthouder

En om deze post te eindigen, nog enkele foto’s:

sam's huis

feestent

hobbit huis

Advertisements

6 thoughts on “Hobbiton – een dagje in LOTR heaven”

 1. Dag Evelyne,

  Ik heb het boek jaren geleden gelezen en later de films gezien. Leuk dat men the shire kan bezoeken! Dat zou zeker ook op mijn “to visit lijstje” zoals jij het noemt, komen te staan!

  Doe je ook inspiratie op voor je tekeningen ondertussen ,of heb je daar niet de tijd voor?

  Ik kan wel zien op de foto’s dat je je “jeunt” om het maar eens int West-Vlaams te zeggen. Geniet maar verder. En hou ons op de hoogte .

  Groetjes en tot volgend verslag ,

  Martine

  Like

  1. Hoi Martine,

   Ik had geluk dat ze de set opnieuw gebouwd hadden voor The Hobbit anders kon ik naar enkele grasheuvels gaan kijken 😉

   Inspiratie genoeg, maar geen tijd om dat om te zetten in tekeningen. Ik neem er een foto van en plaats het dan in een apart mapje voor later.

   2 maanden later jeun ik mij inderdaad nog, dus ik zie Australië zeker zitten 😀 En gelukkig zal het weer daar beter zijn dan hier, dus ik zie er wel naar uit!

   Like

  1. Merci 😀
   Ik heb geprobeerd om er nog meer op te laden op FB, maar om één of andere reden lukt me dat niet. Verwacht je maar op een foto-bombardement wanneer ik terug ben. Gelukkig heb je genoeg tijd om je daarop voor te bereiden 😉

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s